فشار هیدرولیک فلاکس آب و فلاکس معکوس حل شونده اسمز
فشار هیدرولیک فلاکس آب و فلاکس معکوس حل شونده اسمز – ایران ترجمه – Irantarjomeh
مقالات ترجمه شده آماده گروه شیمی
مقالات ترجمه شده آماده کل گروه های دانشگاهی
مقالات
قیمت
قیمت این مقاله: 48000 تومان (ایران ترجمه - Irantarjomeh)
توضیح
بخش زیادی از این مقاله بصورت رایگان ذیلا قابل مطالعه می باشد.
شماره | ۸۱ |
کد مقاله | CHEM81 |
مترجم | گروه مترجمین ایران ترجمه – irantarjomeh |
نام فارسی | اثر فشار هیدرولیک و جهتگیری غشایی بر فلاکس آب و فلاکس معکوس حل شونده در اسمز به کمک فشار |
نام انگلیسی | Effect of hydraulic pressure and membrane orientation on water flux and reverse solute flux in pressure assisted osmosis |
تعداد صفحه به فارسی | ۴۰ |
تعداد صفحه به انگلیسی | ۸ |
کلمات کلیدی به فارسی | اسمز مستقیم (FO), اسمز به کمک فشار (PAO), جهتگیری غشایی, فلاکس آب, فلاکس معکوس حل شونده |
کلمات کلیدی به انگلیسی | Forward osmosis (FO), Pressure assisted osmosis (PAO), Membrane orientation, Water flux, Reverse solute flux |
مرجع به فارسی | ژورنال علوم غشاییکالج مهندسی راه و ساختمان، دانشگاه کره، کرهالزویر |
مرجع به انگلیسی | Journal of Membrane Science;School of Civil, Environmental & Architectural Engineering, Korea University, Republic of Korea; Elsevier |
کشور | کره |
اثر فشار هیدرولیک و جهتگیری غشایی بر فلاکس آب و فلاکس معکوس حل شونده در اسمز به کمک فشار
چکیده
اسمز مستقیم (FO) یک تکنولوژی نوظهور است که بخاطر کاربردهای بالقوه آن در اصلاح آب دریا و نمک زدایی از آب دریا، توجه عمومی زیادی را به خود جلب کرده است. یکی از مشکلات اصلی که باید بر آن غلبه شود، اثرات زیان آور قطبیدگی (پلاریزاسیون) غلظتی (CP) است که نیروی محرکه موثر فشار اسمزی را کاهش می دهد و بنابراین بازدهی(قابلیت تولید) فرایند FO را کم می کند. در این تحقیق، اسمز به کمک فشار (PAO) به عنوان یک روش برای افزایش نیروی محرکه موثر و فلاکس آب بوسیله ترکیب نیروی محرکه فشار اسمزی با فشار هیدرولیک اضافی مورد بررسی قرار گرفته است. آزمایشهایی برای بررسی بازده فرایند PAO با استفاده از یک دستگاه رومیزی، که بطور خاص برای جلوگیری از تغییر شکل غشا تحت فشار هیدرولیک بکار رفته طراحی شده، انجام شده است. نتایج نشان داد که فلاکس آب PAO با افزایش فشار هیدرولیک بکار رفته در شیوه FO (یعنی لایه فعالی که با محلول خوراک برخورد می کند) افزایش می یابد. فلاکس های آب اندازه گیری شده با پیش بینی های مبتنی بر مدل توسعه یافته برای توصیف فلاکس آب در عملیات PAO توافق خوبی دارد. بهرحال، فلاکس آب PAO از پیش بینی های مدلی به شیوه PRO (یعنی لایه فعالی که با محلول بیرون کشی (draw solution) برخورد می کند) پایین تر است. این مشاهده به “اثر سایه ای” جداکننده و کاهش حاصله در مساحت موثر غشا بوسیله جداکننده نسبت داده می شود. نتایج همچنین نشان داد که با افزایش فشار هیدرولیک بکار رفته در هر دو شیوه FO و PRO ، فلاکس معکوس حل شونده کاهش می یابد. گرچه بکار بردن فشار هیدرولیک در FO مصرف انرژی را افزایش می دهد، فلاکس آب بالاتر در PAO تعداد مدولهای غشایی را در فرایند FO کاهش می دهد. علاوه بر این، کنترل نیروی محرکه در PAO آسانتر از FO است که منجر به انعطاف پذیری در طراحی و اجرای سیستم می شود. بر اساس این نتایج، یک ترکیب محتمل از سیستم FO و RO با PAO برای رسیدن به بازده انرژی بالاتر در نمک زدایی از آب دریا ارائه شده است.
کلید واژه ها: اسمز مستقیم (FO)، اسمز به کمک فشار (PAO)، جهتگیری غشایی، فلاکس آب، فلاکس معکوس حل شونده
۱- مقدمه
افزایش نگرانی در مورد تهیه محدود آب تازه از منابع متداول، نیاز به توسعه منابع جایگزین آب، که شامل استفاده مجدد از پساب و نمک زدایی از آب دریا می باشد، را افزایش داده است. اسمز مستقیم (FO) یک تکنولوژی غشایی نوظهور است که می تواند برای تولید آب تمیز از این منابع آب جایگزین بکار برده شود. FO بوسیله اختلاف فشار اسمزی در عرض غشای نیمه تراوا به پیش می رود و در سالهای اخیر به خاطر محدوده گسترده کاربردهای بالقوه توجه زیادی را به خود جلب کرده است (۳-۱). FO در مقایسه با فرایندهای غشایی حاصل از فشار، چندین مزیت را ارائه می دهد که شامل استفاده کمتر از انرژی الکتریکی، طرد زیاد آلاینده ها و تمایل رسوب گیری غشایی کم می باشد (۴). مثالهایی از کاربردهای بالقوه FO شامل تصفیه آب دریا (۷-۵)، نمک زدایی از آب شور دریا (۸ و ۹) و تولید انرژی با استفاده از شیب های (گرادیان های) شوری (۱۶-۱۰) می باشند.
بهرحال، چندین محدودیت وجود دارد که از کاربردهای فرایند FO در مقیاس وسیع جلوگیر می کند. یک محدودیت مهم پدیده قطبیدگی (پلاریزاسیون) غلظتی (CP) است که نیروی محرکه موثر فشار اسمزی در عرض غشا را کاهش می دهد و در نتیجه فلاکس آب کاهش می یابد. نکته ای که از اهمیت ویژه ای برخوردار است، قطبیدگی غلظتی داخلی (ICP) در داخل لایه پایه (پشتیبان) غشاهای FO می باشد که منجر به کاهش قابل توجه نیروی محرکه فشار اسمزی در مقایسه با قطبیگی غلظتی خارجی (ECP) می شود. بخاطر ICP ، فلاکس آب FO و بازدهی عموما پایین تر از تکنولوژی های غشایی حاصل از فشار نظیر اسمز معکوس (RO) می باشد. از آنجا کهCP در ذات فرایند FO وجود دارد و نمی تواند حذف شود، درک بهتر این پدیده و توسعه روشهایی برای کاهش اثرات زیان آور آن بر فرایند FO از اهمیت اساسی برخوردار است.
در این مقاله، ما عملیات FO جدید، اسمز به کمک فشار (PAO)، را که فرایندهای FO و RO را با هم ترکیب می کند، بررسی می کنیم. در PAO ، علاوه بر نیروی محرکه فشار اسمزی که از محلول بیرون کشی منشا می گیرد، فشار هیدرولیک نیز برای افزایش نیروی محرکه جهت انتقال آب بکار برده می شود. این نکته نشان داده شده که فشار هیدرولیک در طرف خوراک نه تنها فلاکس آب نفوذی را افزایش می دهد بلکه فلاکس معکوس حل شونده را نیز کاهش می دهد. ما بر اجرای PAO با تاکید بر اثر فشار هیدرولیک و جهتگیری غشایی تمرکز می کنیم. براساس نتایج بدست آمده، ما یک نوآوری از فرایند ممکن همراه با PAO را برای نمک زدایی از آب دریا ارائه داده ایم.
فشار هیدرولیک فلاکس آب و فلاکس معکوس حل شونده اسمز
۲- مدل بندی فلاکس آب
پس از آنکه معادله عمومی برای FO بوسیله لی و همکارانش (۱۳) ارائه شد، مک کوتچئون و الیملچ (۱۷) معادلات ساده شده زیر را برای پیش بینی فلاکس آب، Jw ، در FO در حضور ECP و ICP استنتاج کردند:
در اینجا، A نفوذ پذیری آب خالص از غشا، πD,b و πF,b به ترتیب فشارهای اسمزی توده محلول بیرون کشی و خوراک هستند، K مقاومت حل شونده برای نفوذ در داخل لایه پایه (پشتیبان) متخلخل است، k ضریب انتقال جرم در لایه مرزی در طرف لایه فعال غشا می باشد، t ، τ و ϵ به ترتیب ضخامت، انحنا و تخلخل لایه پایه (پشتیبان) هستند، D ضریب نفوذ توده ای حل شونده بیرون کشی است و S پارامتر ساختاری غشا می باشد. ضریب انتقال جرم k از رابطه زیر بدست می آید:
که Sh عدد شروود و dh قطر هیدرولیک کانال غشایی می باشد. عدد شروود برای کانال غشایی مستطیلی می تواند به صورتی که در جای دیگر توصیف شده، بدست آید (۱۶).
در معادلات (۱) و (۲)، مقاومت حل شونده، K ، و ضریب انتقال جرم، k ، فاکتورهای کلیدی هستند که فلاکس آب نفوذی، Jw ، را کنترل می کنند. چوی و همکارانش معادله جدیدی را برای سیستم ترکیبی FO و RO بصورت زیر ارائه دادند (۱۸):
فشار هیدرولیک فلاکس آب و فلاکس معکوس حل شونده اسمز