سیستم گرمایش خورشیدی غیرفعال
سیستم گرمایش خورشیدی غیرفعال – ایران ترجمه – Irantarjomeh
مقالات ترجمه شده آماده گروه فیزیک
مقالات ترجمه شده آماده کل گروه های دانشگاهی
مقالات
قیمت
قیمت این مقاله: 88000 تومان (ایران ترجمه - Irantarjomeh)
توضیح
بخش زیادی از این مقاله بصورت رایگان ذیلا قابل مطالعه می باشد.
شماره | ۱ |
کد مقاله | PHY01 |
مترجم | گروه مترجمین ایران ترجمه – irantarjomeh |
نام فارسی | سیستم گرمایش خورشیدی غیرفعال |
نام انگلیسی | Passive Solar Heating |
تعداد صفحه به فارسی | ۸۰ |
تعداد صفحه به انگلیسی | ۴۴ |
کلمات کلیدی به فارسی | گرمایش خورشیدی غیرفعال |
کلمات کلیدی به انگلیسی | Passive Solar Heating |
مرجع به فارسی | |
مرجع به انگلیسی | |
کشور |
سیستم گرمایش خورشیدی غیرفعال
مقدمه
انرژی غیر فعال خورشیدی میتواند باعث کاهش هزینههای جانبی و بدستآوری گرما در دفاتر و ساختمانها شود بگونهای که نیاز به جای خاص نداشته و راحتی و آسایش محلی را نیز سلب نمینماید. ذخیره گرما، کنترل نیروی خورشیدی بصورت موثر، و سایبانها از اجزای مهم سیستم گرمایش خورشیدی غیر فعال در یک ساختمان میباشند. استراتژی بکارگیری سیستم گرمایش خورشیدی معمولا میبایست همراه با دیگر موارد ذخیرهساز انرژی، نظیر چگونگی نوردهی، سیستم تهویه و خنکسازی، مورد توجه قرار گیرد.
با وجود آنکه، نیاز گرمایی یک ساختمان اداری بصورت متوسط میباشد، معمولا گرم نمودن یک ساختمان در صبح قبل از آنکه دیوارهای آن گرم شود ضروری میباشد. انرژی بدست آمده خورشیدی را میتوان برای این منظور مورد استفاده قرار داد، و بدین صورت نیاز به ادوات گرمایش جانبی کاهش خواهد یافت.
شرایط لازم جهت استفاده از گرمایش غیر فعال
میزان انرژی بدست آمده از محدودههای خاص تجاوز نمیکند.
آب و هوای ناحیهای که در آن ساختمان مورد نظر وجود دارد خود بعنوان یکی از ملزومات بدستآوری گرمای فضایی بشمار میآید.
تابش خورشیدی موجود باشد.
میزان انرژی بدست آمده از محدودههای خاص تجاوز نمیکند، به معنای آن است که یک سیستم گرمایی دیگر در برخی از مواقع ضروری میباشد. شکل ۲٫۱ نشاندهنده تاثیر میزان بده یا محصول مورد نیاز در یک ساختمان اداری در بلژیک میباشد.
معمولا گفته میشود که انرژی خورشیدی برای مواردی نظیر روشنایی، تامین برق کامپیوتر در ساختمانهای تجاری غیر ضروری و زائد میباشد. با این وجود، برخی از مطالعات نشان داده است که چنین اظهاراتی غلو بوده و درست نمیباشد. موارد اندازهگیری شده نشان میدهد که برق و ادوات آن معمولا در موارد کمتر از آنچه تصور میشود به کار میآید. بسیاری از مدلهای جدید استفاده از برق میتوانند در زمان عدم استفاده مصرف برق را پایین آورند. علاوه بر این، مصرف الکتریسیته به هنگامی که نور خورشید در روز وجود داشته باشد، به میزان قابل توجهی کاهش مییابد. نیاز برای مصرف الکتریسیته بصورت کاراتر موارد جدیدی را در استفاده از انرژی خورشیدی، بصورت نور خورشید در روز، و همچنین منابع گرمای فضایی عنوان نموده است.
با این وجود استفاده از انرژی خورشید بصورت غیر فعال کاملا مرتبط به زمان نوردهی، ابزار الکتریکی و انسانها میباشد. متاسفانه، هیچ راهی برای اجتناب از موارد گرمایی داخلی وجود ندارد، بجز انتخاب ابزاری که دارای مصرف کمتر برق بوده باشد و به هنگام عدم نیاز خاموش گردد. محصولات خورشیدی را از طرف دیگر میتوان به آسانی با متناسب ساختن اندازه و مسیر پنجرهها و سایبانها کنترل نمود از این رو، از نقطه نظر طراحی موارد بده داخلی را میبایست به عنوان منبع گرمای اولیه تلقی نمود.
سیستم گرمایش خورشیدی غیرفعال
تجمع
به هنگامی که تابش خورشیدی برروی یک عنصر شفاف میتابد، این عنصر نور خورشید را انعکاس داده و یا آنکه بصورت جزئی آنرا جذب مینماید . مقدار جذب شده سپس بصورت موج بزرگ تابشی بر روی جداره عنصر شفاف بازتابیده میشود. بقیه این موارد انکسار بصورت مستقیم انتقال یافته و دوباره به سمت موارد تشکیلدهنده داخلی بازتابیده می شود. کل انرژی انتقالی و میزان بدههای خورشیدی از طریق یک عنصر شفاف محصول زاویه برخورد پرتوهای خورشیدی میباشند. به همین طریق مسیر و خمیدگی دیوارها و خصیصههای مواد شفاف نیز عوامل انتقالدهنده پرتوهای خورشیدی می باشند.
ادوات شیشهای
پارامترهای طراحی کلیدی برای به حداکثر رسانی تجمع خورشیدی عبارتند از:
مسیر و شیب پنجرهها
توانایی انتقال نور خورشید توسط شیشهها
اندازه پنجره برحسب حجم اطاق
مسیر و شیب پنجرهها
میزان موجود بودن تابش خورشیدی به یک سطح مشخص برحسب میزان تابش و شیب آن میباشد. شکل ۴/۲ نشاندهنده اطلاعات کوپنهاگ، آتن و لندن میباشد. منحنی شماره ۱ معرف یک سطح افقی، شماره ۲ سطح روبه جنوب، شماره ۳ سطح روبه شرق و غرب و شماره ۴ سطح روبه شمال میباشد. محور عمودی مترادف با میزان تابش خورشیدی موجود در یک روز میانگین بصورت KWh /m2 میباشد. در مورد سطوح عمودی آنهایی که روبه جنوب میباشند بیشترین مقدار تابش را در زمستان به سمت اروپا دریافت میکنند. برای مواردی به سمت جنوبشرق و جنوبغرب میباشند تابش در حدود ۲۰ درصد در فصول گرما کاهش مییابد.
نیروی انتقال خورشیدی
کل انتقال انرژی، و بنابراین بدههای خورشیدی به سمت عنصر شیشهای برحسب خصیصههای نوری، ضخامت و تعداد لایههای مواد شیشهای بکار رفته میباشد. شکل ۵/۲ نشاندهنده انتقال انرژی بوسیله چندین نوع از شیشه معمولی میباشد. تابش جذب شده بوسیله شیشه دارای بازتاب به داخل و خارج برحسب تناسبات گوناگون نظیر دمای محیط و سرعت هوا در دوطرف شیشه میباشد.
نسبت بکار بردن شیشه
با وجود آنکه شیشه انرژی خورشیدی را پشتیبانی مینماید، بعنوان یک ماده ضعیف برای مصارف عایقکاری شناخته شده است. بطور مثال، شیشه دو جداره ۱۰ برابر دارای خاصیت رسانای گرمایی بیشتری در مقایسه با دیوار ایزوله مات میباشد. میزان از دست رفتن گرما بوسیله پنجره به هنگامی که سطح پنجره افزایش مییابد، تا آنکه بتواند میزان بیشتری از نور خورشید را جذب کند، بیشتر خواهد بود.
اواسط – فصل
شکل ۱۲/۲ نشاندهنده نوسانات دمایی به هنگام یک روز آفتابی در مارس در دفاتری که دارای شیشه دو جداره ۴m2 میباشند، است این دفاتر معمولا هرگز به سیستم گرمایش نیاز ندارند.
در تابستان
شکل ۱۴/۲ نشاندهنده نوسانات دمایی در یک روز آفتابی ژوئن در دفاتری با شیشههای دوجداره ۴m2 میباشد. در صورتی که از هیچگونه تهویه مطبوع استفاده نشود و هیچگونه محافظت خورشیدی در بیرون نصب نشده باشد، دما به سرعت به سطوح بالا خواهد رسید.
مقایسه مصرف انرژی
مصرف در یک روز آفتابی بصورت kWh محاسبه گردیده است. مقادیر مثبت معرف نیاز به گرما و منفی معرف نیاز به سرما میباشد. در کلیه موارد مصرف برای موقعیتهای که هیچگونه تهویه مطبوع و یا محافظت از خورشید وجود ندارد محاسبه گردیده است.
گرم نمایی قبلی هوای تهویه
هوای تهویه را میتوان در صورتی که هوا در فضاهای تجمعی جمع گردیده باشد و یا در معرض تابش خورشیدی قرار گرفته باشد را بصورت گرمایش از قبل در آورد.
تاثیر گلخانهای باعث یک فرایند ۳ مرحلهای گردیده که در آن انرژی خورشیدی موج کوتاه از شیشه واقع در ساختمان جمعآوری شده و بوسیله عناصر جامد یا مات در ساختمان جذب میشود، و بصورت یک موج بلند تابشی که پنجره مانع از خروج آن میشود بازتابیده میگردد(شکل ۱۷/۲). کارایی این سیستم جمعآوری بوسیله هندسه آن، خصیصههای شیشه(بطور مثال درصد ناحیه شیشه شده و منحنی انتقال کیفی) و عناصر جامدی که تابش خورشیدی به آنها برخورد میکند، تحت تاثیر قرار میگیرد. نظیر جذب خورشیدی و منحنی تابش گرمایی طیفی.
فضاهای خورشیدی
شکل ۱۹/۲ نشاندهنده دماهای بدست آمده تحت شرایط آسمان صاف در یک شیشه یک جداره غیر دمایی متصل به فضای خورشیدی و به سمت جنوب عرض جغرافیایی ۵۱ درجه N میباشد. این فضای خورشیدی ناحیهای مشتمل بر۱۰m2 را تحت پوشش قرار داده و دارای حجم ۲۵m2 بوده و به ساختمانی متصل گردیده که دما آن ۱۸ درجه سانتیگراد(شکل ۱۸/۲) میباشد.
آتریا
هماهنگی یک اتریوم در ساختمان اداری میتوان بوسیله گرمای قبلی توسط تهویه مطبوع باعث ذخیره انرژی گردد. اتریوم یا فضای خورشیدی، بعنوان یک مفهوم، ممکن است، علاوه بر میزان بدههای خورشیدی چنانچه رو به جنوب قرار گرفته باشد، بعنوان یک نوآوری فضای باز تلقی گردد که مهیاکننده نور طبیعی و تهویه مطبوع در ساختمان اصلی باشد. کلیه این عملکردها ممکن است در ذخیره انرژی سهم داشته باشد.
نوع آتریوم
ساختمانهای دارای هسته و یا آتریای خطی دارای فواصل بیشتر مجاور آتریا در مقایسه با ساختمانهای نوع دیگر آتریا میباشند. در این موارد، احتمال بالقوه برای آتریوم جهت عمل نمایی بعنوان یک بافر اساسی میباشد، چرا که میتواند بخش بیشتری از ساختمان را تحت تاثیر قرار دهد.
در مقابل، آتریای مجتمع ممکن است دارای عملکرد خوبی داشته باشد ولی بطور اساسی کل ساختمان را بافر نمینماید، چرا که تنها به بخش کوچکی از ساختمان متصل میباشد.
نوع شیشهکاری و سطح عایق
چنانچه آتریوم گرم نشود، میبایست با گرم کردن قبلی آن توسط سیستم تهویه مطبوع دو جداره اقدام نمود.
در صورت گرم شدن آتریوم، میبایست از پوشش دو جداره با نفوذ کم و یا حتی پوشش سه جداره استفاده نمود. در صورت گرم شدن آتریوم نزدیک دمای ناحیه متناسب، بطور مثال مطالعات پارامتریک آتریوم خطی، با اطلاعات آب و هوایی تروندهیوم با شیشه رو به شمال و جنوب، نشاندهنده کاهش انرژی در حدود ۵۰% گرمایی آتریوم بوده است آن هم به هنگامی که ارزش–U شیشه از ۱/۲ به ۰/۱ کاهش یافته است و دیگر بدههای خورشیدی ثابت مانده است.
پیکربندی شیشهها
بیشترین آتریاها دارای پوشش شیشهای در تقریبا کل سطح بیرونی خود میباشند. بیشتر این شیشهها دارای شیب بوده تا آنکه حالت سه گوشی، لچکی یا شیروانی را بوجود آورند. این نوع پیکربندی شیشه باعث بدست آوردن انرژی خورشیدی از سراسر آسمان میگردد و بدینوسیله نور داخل آتریوم را حتی به هنگام تابش کم خورشیدی تامین مینماید. با این وجود، بغیر از آنکه شیشههای عمودی بسمت جنوب میباشد، شیب آنها باعث دریافت انرژی بیشتری در تابستان در مقایسه با زمستان میگردد.
ظرفیت گرمایی
شبیهسازیهای رایانهای یک ساختمان با یک آتریوم خطی جهت دسترسی به تاثیر افزایش توده در یک محدوده متوسط در کلیه شرایط آب و هوایی مورد استفاده قرار گرفت. جایگزینی ساختار دارای چارچوب چوبی با بلوکهای بتونی باعث کاهش بسیار کمی در نیاز به گرما در آتریوم و یا نواحی مجاور و در هر یک از مناطق مطالعه شده(معمولا کمتر از ۱%) گشته است(مرجع ۳).
سیستم گرمایش خورشیدی غیرفعال
ذخیره
هدف از ذخیره گرمایی نگهداری گرما مازاد بر احتیاج کنونی و رهاسازی آن به هنگام احتیاج میباشد. تابش خورشیدی که به مادهای میتابد بوسیله آن جذب گردیده سپس به گرما تبدیل شده و در اجرام آن ذخیره میگردد. پس از آن این ماده بوسیله رسانا بتدریج گرم شده و گرمای آن انتشار مییابد. این فرآیند که بنام ذخیره مستقیم خوانده میشود، تاثیرات تابشهای جمعاوری شده خورشید را با تاخیر روبرو ساخته و از بروز گرمای سریع و زیاد جلوگیری بعمل میآورد. توانایی ذخیره گرمایی هر ماده بستگی به گرمای خاص آن و تراکم آن دارد. این خصیصه توانایی یک ماده را جهت ذخیره ساختن دما در یک واحد حجم افزایش یک سانتیمتری بیان مینماید.
ذخیره گرمایی در دفاتر اداری
ذخیره انرژی خورشیدی در ساختمانهای اداری جهت کاهش گرمای بیش از حد و بهترین استفاده بدههای غیر فعال خورشیدی مهم میباشد.
ذخیره بدههای خورشیدی غیر فعال
نیازمندیهای ذخیره گرمایی در دفاتر(جائیکه میتوان تنظیم ترموستات را برای ساعت ۱۸ به منظور استفاده از گرما بکار برد) با نیازمندیهای گرمایی ساختمانهای مسکونی متفاوت میباشد(جائیکه ترموستات ممکن است تا ساعت ۲۲ عمل ننماید). علت تاخیر ساعت در مورد ساختمانهای مسکونی بواسطه آزاد شدن گرما از منبع دمایی میباشد، آن هم درست پس از طلوع آفتاب و امکان استفاده از تابش آن.
کاهش گرمای زیاد
اینترسی همچنین در طی تابستان و یا در طی دورههای اوج گرم میتواند بسیار مفید باشد. موارد مهم آن نه تنها برحسب ذخیره بیشتر گرمایی و بنابراین کاهش پیکهای دما میباشد، بلکه، باعث تهویه مطبوع در شب نیز خواهد شد.
برای تهویه شبانه و خنک نمودن ساختمان، ساختار میبایست کاملا بصورت توده بهم فشرده بوده، و هوا نیز میبایست بتواند آزادانه در بالای دیوارها حرکت داشته باشد.
سیستمهای ذخیره
ما همچنین میتوانیم منابع مختلف سیستمهای گرمایی را داشته باشیم(مواردی بین ابزارهای فعال و غیرفعال).
سیستمهای دیوار تودهای
سیستم ترکیب ذخیره گرمایی و جمعکنندههای خورشیدی
سیستمهای دیوار تودهای
دیوار تودهای یک مفهوم خورشیدی غیرفعال میباشد که بطور همزمان ۳ تابع مختلف را پوشش میدهد.
تجمع دیوار تودهای انرژی خورشیدی، بعنوان جمعکننده تابشهای خورشیدی فعال کلاسیک، مخصوصا به هنگامی که کاملا در مسیر قرار گرفتند.
انرژی خورشیدی در دیوار جذب میگردد، و باعث افزایش دمای سطح میشود. بنابراین باعث افزایش فضای بافر نیز خواهد شد.