سمپوزیوم تئوری هرج و مرج و مدیریت
سمپوزیوم تئوری هرج و مرج و مدیریت – ایران ترجمه – Irantarjomeh
مقالات ترجمه شده آماده گروه مدیریت – بازرگانی
مقالات ترجمه شده آماده کل گروه های دانشگاهی
مقالات
قیمت
قیمت این مقاله: 25000 تومان (ایران ترجمه - irantarjomeh)
توضیح
بخش زیادی از این مقاله بصورت رایگان ذیلا قابل مطالعه می باشد.
سمپوزیوم تئوری هرج و مرج و مدیریت
شماره | ۴ |
کد مقاله | MNG04 |
مترجم | گروه مترجمین ایران ترجمه – irantarjomeh |
نام فارسی | سمپوزیوم تئوری هرج و مرج و مدیریت |
نام انگلیسی | Symposium on Chaos Theory and Management |
تعداد صفحه به فارسی | ۱۵ |
تعداد صفحه به انگلیسی | ۷ |
کلمات کلیدی به فارسی | تئوری هرج و مرج |
کلمات کلیدی به انگلیسی | Chaos Theory |
مرجع به فارسی | دپارتمان مدیریت دولتی، کالج دادگستری جزایی، نیویورک، ایالات متحده |
مرجع به انگلیسی | Department of Public Management |
کشور | ایالات متحده |
سمپوزیوم تئوری هرج و مرج و مدیریت
سمپوزیوم تئوری هرج و مرج و مدیریت
خلاصه
تئوری هرج و مرج در همه جا وجود دارد، در فرهنگ پاپ (فیلم پارک ژوراسیک)، در مجلههای آکادمی اخیر و در بهترین آثار فروش رفته مدیریت مالی و ریسک، نظیر برعلیهخدایان (برناستین، ۱۹۹۶). این سمپوزیوم نگاه خود را معطوف به نقاطی مینماید که در آن تئوری هرج و مرج امروزه بخصوص در رشتههای اداره امورعامه و مدیریت وجود دارد. این مورد با یک تحقیق آنالیزی شروع شده که ارتباط تئوری هرج و مرج را با آثار کلاسیک اداره عموم و تئوری تصمیم مورد ارزیابی و رهگیری قرار میدهد. سمپوزیوم تحقیقات خود را در خصوص انشعابهای تئوری هرج و مرج در امور اداری و دیگر مدلهای مستقل ادامه میدهد. در مقاله اول، ”مری آن مک کلور“ نسبت بین فلسفه علم فمینیست و تئوری هرج و مرج را مورد بررسی قرار میدهد. در مقاله بعد، ”ال داگلاس کیل“ تغییرات لازم در طرز تفکر روش اداره عامه جهت اتخاذ نمونه جدیدی از هرج و مرج و پیچیدگی آن در مدیریت عامه را مورد بررسی و ارزیابی قرار داده است. آیا تئوری هرج و مرج تنها همان شراب کهنه اما در شیشهای نو میباشد؟ (مورکول، ۱۹۹۶، ص۳۱۵).
تئوری هرج و مرج و مدیریت
مقدمه
تئوری هرج و مرج (دینامیکهای غیرخطی) و مدلهای مرتبط تنوری کوانتومی و منطق فازی بعنوان ”علوم جدید اداری“ مطرح میباشند (اورمن ۱۹۹۶، ایوانز ۱۹۹۶، مورکول ۱۹۹۶). این مقدمه نگاهی به تئوری هرج و مرج و فواید این نمونه جدید برای اداره نمودن عامه و تئوری تصمیمسازی خواهد انداخت. مورکول(۱۹۹۶، ص ۳۱۵) در یک بازنگری پیشگامانه از تئوری هرج و مرج و تفکر فازی این سئوال کلیدی را مطرح نموده است که ” آیا این تئوریها بدعتهایی هستند که ممکن است بروز انقلابی را در علوم اجتماعی و طبیعی نوید دهند، یا آنکه آنها بمثابه شراب کهنهای در شیشههای جدید (تنها عوض شدن رنگ و لعاب چیزی) هستند؟“
تعاریف بعملآمده از هرج ومرج
اورمن(۱۹۹۶، ص۴۸۸ ) مشکل ادبیات اولیه اداره عامه و تئوری هرج و مرج را تشریح نموده است:
کلیه این آثار اولیه در زمینه اداره هرج و مرج بعلت سادگی و یا کاربرد آزمایشی ریاضیهای غیر خطی و … با شکست روبرو گردیدهاند و بیش از حد مفاهیم استعارهای هرج و مرج را مورد استفاده قرار دادند. با خواندن این ادبیات میتوان مفهوم واضحی از این موضوع بدست آورد که توضیحات و پیشبینیهای نظریه هرج و مرج مانند سیستم اسلاف خود نمیباشند، آنها را در هر کجا و هر گاه که ببینید وجود دارند…
مشکل دیگری که در خصوص تئوری هرج و مرج وجود دارد این است که از نظر داتشمندان علوم اجتماعی (متوسط آنها) این تئوری، دوردست و ضمخت به نظر میآید. با وجود آنکه این تئوری بر مبنای فیزیک و نظریه ریاضیات پیچیده، میباشد، نام آن ” هرج و مرج“ غیرمسما میباشد (اورمن ۱۹۹۶). و همچنین این تئوری بعنوان یک مفهوم جدید تلقی گردیده که به راحتی با بسیاری از تئوریها و تئوریسینهای مهم در اداره عامه (علوم سیاسی) گذشته مرتبط میباشد.
هرج و مرج و یا دینامیکهای غیر خطی چیست؟ اورمن اظهار داشته است ” این تئوری مترادف تئوریهای پیچیدگی بوده و جهت تشریج و توضیح کلیه پدیدههای مصنوعی و طبیعی نظیر الگوی آبوهوائی، قیمتهای سهام، ضربان قلب و ازدحام ترافیک مورد استفاده قرار میگیرد“ (۱۹۹۶، ص۴۸۷ ، بریگز و پیت ۱۹۸۹، برناستین ۱۹۹۶). با وجود تشابه با نظریه پیچیدگی ”ریشههای آن را میتوان در تئوری سیستمهای باز ساده یافت“(اورمن ۱۹۹۶،ص ۴۸۷). ”… بهتر است که آن را بعنوان مطالعه سیستمهای دینامیک، پیچیده که برملا کننده الگوهای نظم از رفتارهای متشابه هرج و مرج میباشد تشریح نمود“ (اورمن ۹۹۶ ، ص۴۸۷). ” کلیدهای واژه پیچیدگی و دینامیک میباشند، بگونهای که این واژهها در حقیقت آشکار کننده هرج و مرج میباشند“(اورمن ۱۹۹۶ ، ص ۴۸۷ ).
تئوری هرج و مرج یک تئوری کیفی میباشد (مورکول ۱۹۹۶، ص ۳۲۰) که بیشترین مورد استفاده را جهت اداره و آنالیز تصمیم بعنوان استعاره دارد(۱). با وجود آنکه اساس آن بر پایه علوم سخت استوار است، ارتباط حقیقی آن با علوم اجتماعی بوسیله یک مدل مرتبط – منطق فازی – و بنام آنچه نمونه و یا صورت جدید خوانده میشود نشان داده شده است. تفکر فازی، علم جدید منطق فازی (کوسکو۱۹۹۳)، تفکر باینری یا دوتایی زبان علم که به صورت زیادی بر مدلهای عقلی و دیگر مدلهای تصمیمسازی بر پایه کمیت تاثیر دارد، را مورد بحث قرار داده است (این مدلها شامل آنالیزهای سود- هزینه، تئوریهای بازی، تئوریهای احتمال و نظریه مجموعهها میگردد).
کمیت اصل اساسی علم دوظرفیتی بحساب میآید… مبحث کوسکو بصورت کلی همراه با ریاضی نمی باشد… اما با توجه به کاربرد باینری آن … ریاضی محض، جهان غیرمحض،(ص۸۶) … اما مورد درست فازی است، که دارای مرز مشخصی نمیباشد. دقت زیاد، اطلاعات زیاد، فاز زیاد(ص ۳۴). بعلاوه، تعداد- عناصر کمیت – بر حسب نظر کوسکو معرف قطعیت نمیباشند. در مقابل، اعداد فازی بوده … و چنانچه اعداد فازی باشند، همه چیز فازی است (مورکول ۱۹۹۶، ص ۳۱۸).
سمپوزیوم تئوری هرج و مرج و مدیریت
دیگر عناصر پایه تئوری هرج و مرج
پیترالبرناستین در تاریچه احتمال خود، تئوری تصمیم و مدیریت ریسک، برخی دیگر از عناصر پایه تئوری هرج و مرج را ارائه نموده است:
موافقان نظریه هرج و مرج … ادعا دارند که منبع مخفی عدم قطعیت را آشکار ساختهاند. برحسب نظر تئوریهپردازان هرج و مرج، این مورد از یک پدیده بنام عدم خطیت سرچشمه میگیرد.
یکی دیگر از نظریه پردازان، هرج و مرج را بعنوان”… پیشرفت زمانی با اتکای احساسی بر روی شرایط اولیه“ قلمداد نموده است (برناستین۱۹۹۶ ص۳۳۲، کورافس ۱۹۹۴ ص۱۵). این مفهوم بعنوان ”پروانهای که بالهایش را تکان میدهد“… بال زدن پروانه در هاوایی که دلیل مسلم تندباد در کارائیب بوده است“ تلقی گردیده است (برناستین ۱۹۹۶ ص۳۳۲، کورافس۱۹۹۴ ص۱۶).
برناستین اظهارداشته که”هدف معمولا در یک حالت تحول بسر میبرد. ایده حد وسط در تئوری هرج و مرج وجود ندارد“ (۱۹۹۶، ص۳۳۲). این بدان معنا است که:
طبیعت همه جا حاضر علت و معلول با رد مفهوم عدمپیوستگی، در منتهی منطق خود میباشد. آنچه که بنظر عدم پیوستگی بحساب میآید قطع سریع گذشته نیست بلکه نتیجه منطقی حوادث قبلی بشمار میآید. در دنیای هرج و مرج، وحشیگری آماده است تا هر لحظه خود را نشان دهد(۱۹۹۶،ص۳۳۲).
مثالهایی از چگونی استفاده از تئوری هرج و مرج جهت شناسایی دنیای واقعی
ای.ساماورمن مثال پارکینگ روباز را بعنوان روشی جهت نشان دادن مفاهیم تئوری هرج و مرج در دنیای حقیقی بکار برده است که با این عبارت شروع میشود:
در نظر آورید پارکینگ روبازی را که دارای ماشینهای بسیاری است و همه آنها خواسته باشند در یک زمان آنجا را ترک نمایند…]نظیر[ بازی فوتبالی که بحال خود رها شود. پارکینگ روباز به سرعت از حالت تعادل بصورتی درمیآید که دیگر کنترلی در آن نمیباشد چرا که تمامی ماشینها در یک زمان بطرف خروجی حرکت مینمایند. هرج و مرج این امر را پی میگیرد، اما دستورات بصورت خطوط تدریجی شکل گرفته و مردم بصورت مرتب و منظم در خطوط محدود بسوی خروجی بحرکت درمیآیند… سیستم کاهشناپذیر خواهد بود چرا که با آنکه میدانید هر فرد بعنوان ورودی جایگزین در خط میباشد، قادر به پیش بینی رفتار ماشین بعدی وارد شده به خط نخواهید بود… هیچگونه سیستم پشتوانه وجود نداشته، و رزرو نمودن در چنین ترافیک سنگینی محال است! … پروسه بودجه آژانس معمولی غیرمتشابه با پارکینگ روباز هرج و مرج نمیباشد(۱۹۹۶،ص۴۸۸).
در فیلم پارک ژوراسیک ساخته استیون اسپیلبرگ ریاضیدان، دکتر مالکولم تئوری هرج و مرج را راهی جهت فهم معمای احتمال در سیستمهای پیچیده میداند. وی آنرا با قطرهای از آب و روشی که آن از دست چکه میکند نشان میدهد. آیا چکه آب به همین صورت می غلتد یا بصورت دیگری؟ متغیرهای ریزی در دست شما، پوست، مو میتواند باعث تغییر نتیجه به میزان زیادی گردد و عدم امکان پیش بینی طبیعت را نشان دهد . وی نمونه بال زدن پروانه را به عنوان یک مثال نشان داده است. راهی برای آنکه بفهمیم این چکه آب در کدام مسیر میغلتد وجود ندارد. هیچ مورد خطیتی بین علت و معلول وجود ندارد. علتهای کوچک می تواند به معلولهای بزرگ منتهی گردد.
ال. داگلاس کیل به ما کمک میکند تا سیستمهای اداری پیچیده دینامیک غیرخطی را درک نماییم این درک بوسیله پردازشهای عمل کمی گرافیکی در بخش ارتباطات آژانس ایالت اوکلاهاما محقق گردیده است. کیل میگوید که سیستمهای دینامیکی غیرخطی از خود چهار نوع رفتار موقتی را بروز میدهند. این رفتارها شامل:
۱- همگرایی تعادل ثابت ۲- نوسان ثابت ۳- غیرثابت و انفجاری و ۴- هرج و مرجی (۱۹۹۳) (شکل a1 و d1 ).
شکل d1 چیزی است که منظور ما را نشان میدهد. کیل اظهار میدارد رفتار هرج و مرجی در محدوده پارامترهای مشخص روی میدهد. یک سیستم غیرخطی در فاز هرج و مرجی بازتاب توالیهای رفتار قابل مشخص قبل را در برندارد. بصورت خلاصه، رفتار هرج و مرجی کاملاً بصورت تصادفی و بدون الگو روی میدهد. بنابراین رفتار هرج و مرجی کاملاً از روی بینظمی اتفاق میافتد و هیچگونه سمبل نظم در آن وجود ندارد. با این وجود مطالعات هرج و مرج نشاندهنده آشکار سازی، نظمپذیری یا ساختار در چنین رفتارهایی میباشد (۱۹۹۳).
وی اظهار نموده که این امر میتواند مرتبط با فعالیتهای روزانه اجرایی ـ اداری باشد. با وجود آنکه فعالیتهای وی ممکن است تکراری بوده باشند، آنها دقیقاً در خلال یک زمان اتفاق نمیافتند.(۱۹۹۳). در یک اظهار مهم کیل میافزاید که رفتار هرج و مرجی معمولاً بصورت ذاتی یک رفتار منفی نمیباشد. هرج و مرج بسادگی تشریح ریاضی رفتار موقتی یک سیستم نمیباشد … وجود چیزهای آشکار … بی نظم، یا دارای هرج و مرج، در سیستمی که آن سیستم الزاماً به معنای داشتن ناکارآمدی و رفتن بسوی تجزیه نمیباشد. به جای آن هرج و مرج میتواند معرف احتمالات زیادی باشد… جهت اتخاذ تغییرات و شرایط محیطی (۱۹۹۳).
مفاهیم هرج و مرج و لینکهای اساسی آن به اداره عامه و تصمیم تئوری گذشته
لیندا اف . دینارد در آخرین مقاله PAR اظهار نموده که مفهوم عمیقتر اداره عامه این شیفت نمونه اصلی … فرصتی جهت تست دوباره فرضیههای پایه در خصوص طبیعت دولت می باشد (۱۹۹۶). وی سؤال مینماید :
خوبی علم هرج و مرج چیست چنانچه به ما نگوید چگونه بر هرج و مرج و پیچیدگی فایق آییم. آن چیزی نیست که مدیریت درباره آن میباشد. در حقیقت، نمونه جدید مدیریت هرج و مرج و پیچیدگی را نه به عنوان مشکلاتی که باید آنرا حل نمود بلکه به عنوان … خصیصههای پروسهای که با آن سیستمهای زندگی اتخاذ گردیده، جدید شده و بصورت خودسازمانی در آمده، میداند(۱۹۹۶).
او خصیصههای پایه نمونه یا «پاراداگم جدید» را اظهار داشته است (که در آن وی هردوی فیزیکهای هرج و مرج و کوانتوم و تئوری پیشرفت جدید را مشخص نموده است). اینها مشخص کننده تجزیه، میان وابستگی، خودسازمانی و غیردوگانگی میباشند(۱۹۹۶).
دینارد و اورمن در مقاله ۱۹۹۶ خود خاطرنشان کردند که تئوری هرج و مرج بسادگی بر پایه اداره عامه و تئوری تصمیم گذشته میباشد. در سال ۱۹۶۷ جیمز دی تامپسون در خصوص «استراتژی سیستم باز» در مقابل مدل عقلانی (یا سیستم بسته) مقالهای را نوشت. این مقاله بعنوان دو دیدگاه اساسی در ادبیات جهت فهم سازمانهای پیچیده بوده است (شفریتز و اوت، ۱۹۹۲). از نقطه نظر تامپسون استراتژی سیستم باز بر پایه «انتظار عدم قطعیت» میباشد.
چنانچه به جای در نظرگیری سیستم بسته، در نظر آوریم که یک سیستم شامل متغیرهای بیشتری از آنچه ما در یک زمان قادر به فهم آن هستیم، میبایست دارای منطق دیگری باشیم. البته چنانکه خواسته باشیم میتوانیم در نظر آوریم که سیستم بوسیله طبیعت مشخص میگردد اما این فهم نارس ماست که فشار میآورد تا آنکه موارد تعجب آور و یا سرزده را باور داشته باشیم. در این حالت ما میتوانیم یک مدل سیستم طبیعی را بکار گیریم (شفریتز و اوت ۱۹۹۲).
از دیدگاه سیستم طبیعی، سازمان پیچیده مجموعهای از عناصر میان وابستگی میباشند که با هم یک مجموعه کامل را تشکیل میدهند… که در بازگشت خود دارای میان وابستگی نسبت به برخی از محیطهای بزرگتر هستند. حیات سیستم در حقیقت هدف آن میباشد و اجزاء و ارتباطات بصورت فرض از طریق پروسههای تکاملی معین میگردد. عدم کارکرد مناسب قابل تصور میباشد ولی فرض برآنست که یک قسمت متخطی تنظیم گردیده تا آنکه یک سهم مثبت شبکهای و یا عدم مشارکت را تنظیم نماید یا در غیر اینصورت سیستم رو به انحطاط می گذارد ]آنتروپی یا هرج و مرج[ (شفریتز و اوت ۱۹۹۲).
مرکز نظریه سیستم طبیعی مفهوم همتراز مانی یا خودثباتی(خوسازمانی) میباشد … اداره کننده ارتباطات لازم بین قسمتها … و … نگهدارنده دوام سیستم در مقابل جریانهای برهم زننده اوضاع محیط می باشد (شفریتز و اوت ۱۹۹۲).
تامپسون بحث نقش سازمان غیررسمی را مورد توجه قرار داده است «الگوی اتخاذ پاسخهای بشر در وضعیتهای مشکل آفرین» (شفریتز و اوت ۱۹۹۲). وی یک تئوری اداری عامه بزرگ دیگری را مطرح میکند. چستر بارنارد، بعنوان توسعه دهنده اصلی مفهوم نتیجه گیری مینماید که:
… سازمانها هستیهای خودمختار نمیباشند، به جای آن، بهترین برنامهریزیهای مدیران به پیامدهای ناخواسته منجر شده و بوسیله واحدهای دیگر اجتماع شرطی گردیده و واژگون گردیدند ـ دیگر سازمانهای پیچیده یا عمومی ـ که سازمان متکی به آن میباشد (شفریتز و اوت ۱۹۹۲).
واضح است که تامپسون نظریه خود را بر پایه آثار برنارد(۱۹۳۸) و سیمون(۱۹۵۷) قرار داده و اساس تئوری هرج و مرج قابل پیاده شدن در اداره عامه امروز را بنا نهاده است. برنارد، سیمون، مارچ، تامپسون، گاتروپ، همگی بر روی پروسه فوق ساختار بعنوان بهترین راه جهت به تصویر در آوردن سازمان پیچیده تاکید دارند. آنها همچنین بر روی ارتباطات بعنوان کلیدی جهت بقای سازمانی و بازتاب دینامیکی در تغییرات به جای کنترل موفقیتآمیز و کارایی عقلانی بعنوان علت بقا تاکید دارند و همچنین یارد استیک بر روی موفقیت مدیریت عامه مدرن تاکید دارد.
نتیجه گیری
مورکول سوال می کند «آیا تئوری هرج و مرج و منطق فازی شرابهای کهنه در بطریهای جدید میباشند، یا آنکه ایدههای تکامل یافته هستند؟» جواب، هر دو خواهد بود (۱۹۹۶) اورمن اظهار میدارد:
تصویر سازمانها بعنوان سیستمهای پیچیده دینامیک و خودسازمانی، توانایی ما را جهت اداره در زمان بحرانهای آشکار و نظامهای جدید ظهور یافته افزایش میدهد (۱۹۹۶).
اداره بحران خود باعث بوجود آمدن یک نظم جدید از بحران، ایجاد اعتماد در خودسازمانی و برداشتن محدودیتهای کنترل و پیش گویی بهتر میگردد … در نتیجه، طبیعت و معنای هر دو مقوله مدیریت و علم بصورت دراماتیک در خلال قرن آینده تغییر خواهند نمود(۱۹۹۶).
ملاحظات
۱ـ جهت بدست آوری یک مقاله عالی در استفاده از علم بعنوان یک استعاره برای مدیریت عامه مقاله روبرت دی بهن (۱۹۹۹) را ملاحظه فرمایید: مدیریت و نوترینو: جستجو برای استعارههای معنی دار. بازنگری اداره عامه۵۲ (سپتامبرـ اکتبر).
۲ـ سیستمهای مدل دارای ریشههای عمیق در تئوری علوم سیاسی میباشند. در آثار ارسطو، مونتسکیو و ماچیاولی همچنین دیوید استون (۱۹۵۳) را ملاحظه نمایید. سیستم سیاسی. نیویورک: نوف (۱۹۶۵). آنالیز سیستمهای حیات سیاسی. نیویورک: ویلی.
۳ـ جهت دسترسی به تئوریسین دیگری که آثارش بصورت زیادی در کاربرد نمونههای جدید مؤثرند لوییسسیگاتروپ (۱۹۷۱) را ملاحظه نمایید. نیویورک: استیمارتینپرس. ۲۵ سال قبل گاتروپ شکست سیستم سیاسی تعدد حزبی در برخورد با هرج و مرجها و آشفتگیهای اجتماعی محیطی را پیش بینی کرده است. وی «تغییر عوامل» به جای مرزبندی سخت بروکراسی را بعنوان راه حلی برای پوشاندن فاصله بین دولت و محیط پیشنهاد مینماید.
سمپوزیوم تئوری هرج و مرج و مدیریت