مسئله جریان چند کالایی کسری: شرایط دوگانگی و بهینگی
مسئله جریان چند کالایی کسری: شرایط دوگانگی و بهینگی – ایران ترجمه – Irantarjomeh
مقالات ترجمه شده آماده گروه مهندسی صنایع
مقالات ترجمه شده آماده کل گروه های دانشگاهی
مقالات
قیمت
قیمت این مقاله: 48000 تومان (ایران ترجمه - Irantarjomeh)
توضیح
بخش زیادی از این مقاله بصورت رایگان ذیلا قابل مطالعه می باشد.
شماره | ۶۸ |
کد مقاله | IND68 |
مترجم | گروه مترجمین ایران ترجمه – irantarjomeh |
نام فارسی | مسئله جریان چند کالایی کسری: شرایط دوگانگی و بهینگی |
نام انگلیسی | Fractional multi-commodity flow problem: Duality and optimality conditions |
تعداد صفحه به فارسی | ۴۱ |
تعداد صفحه به انگلیسی | ۱۲ |
کلمات کلیدی به فارسی | بهینه سازی ترکیبی, برنامه نویسی خطی, دوگانگی, قضیه کمک مکمل قوی. مسئله جریان چند کالایی |
کلمات کلیدی به انگلیسی | Combinatorial optimization, Fractional programming, Duality, Strong complementary slackness, Multi-commodity flow problem |
مرجع به فارسی | مدل سازی ریاضیاتی کاربردیدپارتمان علوم کامپیوتر، دانشگاه فن آوری امیر کبیر، تهران، ایرانانستیتو تحقیقات سیستم های حمل و نقل هوشمند، دانشگاه فن آوری امیر کبیر، تهران، ایران;الزویر |
مرجع به انگلیسی | Applied Mathematical Modelling; Department of Computer Science, Amirkabir University of Technology, Iran; Intelligent Transportation Systems Research Institute, Amirkabir University of Technology, Tehran, Iran; Elsevier |
کشور | ایران |
مسئله جریان چند کالایی کسری: شرایط دوگانگی و بهینگی
چکیده
این مقاله در ارتباط با مسئله جریان چند کالایی با توجه به تابع هدف کسری می باشد. شرایط بهینگی و مفاهیم دوگانگی این مسئله در مبحث جاری ارائه می شوند. به همین منظور، فرمولاسیون برنامه نویسی خطی کسری این مسئله مدنظر قرار گرفته و تئوری های دوگانگی ضعیف، دوگانگی مستقیم قوی و قضیه های کمک مکمل ضعیف اثبات می گردند که برای انجام آنها از تئوری دوگانگی متعارف مسایل برنامه نویسی خطی استفاده می شود که متفاوت از نتایج یکسان حاصل آمده در مبحث Chadha و Chadha (2001) به شمار می آیند [۱]. بعلاوه، قضیه کمک مکمل قوی (اکید) حاصل می گردد که تا آنجایی که اطلاع داریم برای اولین بار ارائه می شوند. تغییر شکل این قضیه ها به منظور یافتن هزینه های کاهشی جدید برای مسئله جریان چند کالایی کسری اعمال می شود. این پارامترها را می توان جهت ایجاد برخی از الگوریتم ها به منظور بررسی مسئله جریان چند کالایی در یک حالت مستقیم مورد استفاده قرار داد. در این مقاله، ویژگی کران داری مجموعه موجه اصلی به یک فرض ضعیف تر در خصوص قابلیت حل مسئله اولیه تقلیل می یابد که از جمله دیگر موارد مورد بررسی در این مبحث است. در نهایت، یک کاربرد دنیای واقعی در ارتباط با مسئله جریان چند کالایی کسری ارائه می شود.
کلمات کلیدی: بهینه سازی ترکیبی، برنامه نویسی خطی، دوگانگی، قضیه کمک مکمل قوی، مسئله جریان چند کالایی
مسئله جریان چند کالایی کسری: شرایط دوگانگی و بهینگی
۱- مقدمه
بسیاری از سیستم های کاربردی، همانند حمل و نقل کالاهای متعدد فیزیکی، وسایل نقلیه، یا برنامه های ارسال پیام، با قابلیت به اشتراک گذاری شبکه مشابه، تحت حاکمیت قیدها و محدودیت های جریان شبکه ای خود قرار دارند [۲، ۳]. مسئله جریان چند کالایی را می توان با توجه به تعداد زیادی از طرح های شبکه ای و مسایل حمل و نقل در نظر گرفت [۴]. در این مسئله، برخی از کالاها را می بایست از مبدأ خاص خود به مقاصد دیگری با توجه به حداقل مجموع هزینه جابجا نمود [۲]. حل این مشکل تحت محدودیت صحیح به صورت NP ـ سخت می باشد [۲]. به هنگامی که توابع متعدد هدف یا توابع نامشخص ارائه می شوند، فرایند راه حل مشکل چند کالایی سخت تر از روش های سنتی خواهد بود [۵]. به هنگامی که صرفاً دو تابع هدف در نظر گرفته شود، همانند به حداقل رسانی هزینه یا به حداکثر رسانی پایایی، می توان نسبت به بهینه سازی ضریب این توابع هدف اقدام نمود. مشکل برنامه نویسی کسری فراهم آمده را می توان از طریق بکارگیری برخی از رویکردهای مدنظر حل نمود. به علاوه، برنامه های کسری در تعداد زیادی از مشکلات عملی رخ می دهند [۶، ۷] که می توان آنها را در تحلیل شبکه دیگر نیز دنبال نمود. برای آنکه مسایل چند کالایی کسری قابلیت ارضای تقاضا برای هر کالا در هر گره بدون نقض قیدهای تحمیلی برحسب مؤلفه های عرضه ـ تقاضا و ظرفیت را داشته باشند، می توان مدل جریان چند کالایی کسری حداکثری ذیل را در نظر گرفت که در آن G = (N, A) به عنوان شبکه ای با N و A به عنوان مجموعه های متشکل از n گره و m لینک مشخص شده اند:
بر مبنای این نتایج جدید و در ارتباط با برنامه نویسی خطی کسری، مسئله دوگان مرتبط با مسئله جریان چند کالایی کسری در بخش ۳ مشخص گردیده و هزینه کاهشی جدید جهت کنترل بهینگی راه حل ها ارائه می شود. در نهایت، شرایط کمک مکمل اثبات گردیده و کاربرد دنیای حقیقی برای مسئله جریان چند کالایی کسری عرضه خواهد شد. بخش ۴ برخی از نکات اصلی را به طور خلاصه ارائه می نماید.
مسئله جریان چند کالایی کسری: شرایط دوگانگی و بهینگی
۲- خواص دوگانگی برای مسئله برنامه نویسی خطی کسری
از طریق تبدیل متغیر چارنز ـ کوپر [۱۲]،
لم ۲ـ۱٫ (به مرجع [۱۳] رجوع شود). این مسئله (۱ـ۳) دارای راه حل بهینه ای خواهد بود، آن هم در صورتی که تنها مسئله (۲ـ۱) دارای یک راه حل باشد. در حقیقت، در صورتی که x به عنوان راه حل بهینه مسئله (۱ـ۳) محسوب شود،…
مسئله جریان چند کالایی کسری: شرایط دوگانگی و بهینگی
۳- شرایط بهینگی برای مسئله جریان چند کالایی کسری
در این بخش، ما مسئله جریان چند کالایی کسری (۱ـ۱) که در مواجهه با مسئله (۱ـ۲) می باشد را در نظر گرفته و سعی دریافتن برخی از شرایط بهینگی برای این مسئله می نماییم. با انجام این کار می توان اقدام به ارزیابی این موضوع نمود که آیا قابلیت یافتن یک راه حل بهینه برای این مسئله را خواهیم داشت یا خیر. علاوه بر این قابلیت تفسیر الگوریتم های مختلف به عنوان روش های خاص برای حل شرایط بهینگی حاصل گردیده و در وهله های مختلف حتی می توان رویکردهای الگوریتمی نوینی را برای حل این مسئله مورد بررسی قرار داد [۲]. از آنجایی که مسئله جریان چند کالایی کسری به عنوان یک برنامه خطی کسری به شمار می آید، که بر مبنای تئوری دوگانگی برنامه نویسی خطی می باشد، ما قابلیت ارائه ویژگی دوگان مسئله جریان چند کالایی کسری (۱ـ۱) و (۱ـ۲) را خواهیم داشت. به واسطه وجود محدودیت های مختلف برای هر لینک (i, j)، قیدهای موازنه جرم برای هر ترکیب گره ـ کالا و یک قید کمکی، این ویژگی دوگان مرتبط با چنین مسئله ای دارای سه نوع از متغیر به شرح ذیل می باشد: یک قیمت qij بر روی هر لینک (i, j)، پتانسیل گره برای هر نوع ترکیب کالای k و گره i و همچنین یک متغیر کمکی z مرتبط با قید کمکی مربوطه. با بکارگیری این متغیرهای دوگان، قابلیت تعریف هزینه کاهشی لینک (i, j) با توجه به کالای k به شرح ذیل وجود خواهد داشت:
مسئله جریان چند کالایی کسری: شرایط دوگانگی و بهینگی
۴- سیستم کاربردی شرکت جهانگردی
یک شرکت جهانگردی تمایل دارد تا نسبت به انتخاب مسیرهای مناسب و منطقی جهت انتقال مشتریان خود (توریست ها) از مبدأ به برخی از مقاصد مشخص شده در شهرهای شمالی ایران در نزدیک دریای خزر، بر حسب شکل ۱، اقدام نماید. در اینجا چندین نوع گره مختلف وجود دارد: A به عنوان مبدأ توریست ها، C هر دوی مبدأ و مقصد، E، F، I و K مقاصد آنها و موارد دیگر شهرهای میانی می باشند. شبکه شکل ۲ را در نظر بگیرید، که گره های آن به عنوان شهرهای اصلی و مقصد شکل ۱ به شمار آمده و لینک ها مترادف با مسیرهای حقیقی بین هر جفت گره ها به شمار می آیند. در این مثال، اصطلاحات و ویژگی های ذیل بکار گرفته می شوند.
یک گروه توریست که در حال سیر بین یک مبدأ مشخص p و مقصد مشخص q می باشند به عنوان کالای در نظر گرفته می شود، و مجموعه چنین گروه هایی توریستی (کالاها) نیز به صورت مشخص می شوند:
برای هر گروه توریست های به عنوان تعداد مسافرین از p به q در نظر گرفته می شود. بنابراین برای هر ما این مورد را خواهیم داشت:
مسئله جریان چند کالایی کسری: شرایط دوگانگی و بهینگی